Bodø

Følges av 203 medlemmer.

Sonen for alle som har et forhold til Bodø. Mer om sonen

Origo Bodø er en sone på Origo. Les mer

Norske mat- og drikketradisjoner

Matkulturens dronninger

Februarmøtet i DIS-Salten Slektshistorielag er en lekkerbit på to plan. En av Norges beste kåsører – Astri Riddervold – skal torsdag 4. februar snakke om ”Tradisjonsmat og drikkeskikker i Norge gjennom tidene.” Dette temaet har den 84 år gamle etnologen gode kunnskaper om. Hun er en av landets største eksperter på norske mattradisjoner og matkultur.

Astri Riddervold har i mange år drevet forskning og studier, holdt kurser og foredrag om våre matkonserveringstradisjoner. Hennes unike bakgrunn som både kjemiker og etnolog er uovertruffen i denne sammenheng. Seinest i august 2009 trollbandt hun en stor forsamling på Sjønstådagen om gammelsalta sei i Salten.

I 1995 ble Ingrid Espelid Hovigs pris for formidling av matkultur tildelt Astri Riddervold. Hun var den aller første som mottok denne hedersbevisningen. Året etter, i 1996, utga Fauske og Skjerstad bygdeboknemnd hennes fantastiske kvinnehistoriske bok: Innenfor fellesskapet : dagliglivet på gården i Indre Salten i gammel tid. Vil du vite om dagliglivet i Nordland på 17- og 1800-tallet kommer du ikke utenom denne varme og grundige beskrivelsen av kvinnenes liv, både når mannen var heime, og ikke minst når han var på fisket i månedsvis.

- Har vi en mat- og drikkekultur i Norge? – Ja, i høyeste grad, sier fru Riddervold, og vil fortelle på medlemsmøtet på Bodø bibliotek om nordmenns bordtradisjoner gjennom tusen år – til hverdag, i helg og i høytid, i sorg og til fest, i byene og på landet – og i ulike landsdeler.

Astri Riddervold har skrevet flere artikler og bøker om norske tradisjoner for konservering og behandling av mat.
DIS-Salten Slektshistorielag på Bodø bibliotek torsdag 4. februar kl 20. Alle velkommen, gratis adgang.
Vennlig hilsen
Viggo Eide
Leder i DIS-Salten Slektshistorielag

Astri Riddervold

Vist 495 ganger. Følges av 1 person.
Annonse